Kuchnia

moja

Dietetyczny sernik nr (...)

Składniki:

Spód:


•3 jajka
•3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
•1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
•1 łyżeczka proszku do p.
•1 łyżka stewii (najlepiej spróbować, bo każdej firmy stewia jest inna)

1.Białka (z jajek na spód - 3szt) ubijamy na sztywną pianę
2.miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię
3.wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej)
4.pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut

masa serowa
ok. 1 kg chudego twarogu (ja uzylam chudego twarorzka 0,5 % firmy Milbona zakupionego w Lidlu)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3 duże jajka lub 4 małe
15 tabl. słodziku( ja uzylam brazowego cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na bardzo sztywno z odrobiną soli- ważne jest żeby były naprawdę dobrze ubite. Twaróg miksujemy z żółtkami, słodzikiem, proszkiem do pieczenia, budyniem i aromatem. Powoli dodajemy łyżką białka i delikatnie mieszamy do połączenia. masy muszą dobrze się połączyć, ale nie można ich zbyt gwałtownie mieszać żeby sernik nie opadł.Mase przekladamy na upieczony wczesniej spod. Pieczemy około godz w 150 stopniach, studzimy w otwartym piecu żeby uniknąć opadnięcia (które i tak pewnie nastąpi ;p).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation