Kuchnia

Kuchnia

Pasztet

Składniki:
1 kg wołowiny (najlepiej bez kości i szponder albo pręga)
1 kg podgardla wieprzowego
1/2 kg wątroby wieprzowej
2 jajka
2 kajzerki
2 cebule
majeranek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
suszone grzyby

Nastaw piekarnik na 180-200 st. Mięso (oprócz wątrobiska) razem z cebulą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i grzybami ugotuj do miękkości (około 2 godzin). Pod koniec gotowania dodaj wątrobę (na jakieś 15-20 minut). Mięso i warzywa ostudź i zmiel dwa razy w maszynce. W międzyczasie namocz kajzerki w wywarze, który został po gotowaniu mięsa. Kajzerki też zmiel dwa razy i dodaj do mięsa wraz z jajkami i przyprawami. Wyrób na gładką masę. Do pieczenia najlepsza jest foremka - keksówka, ale pasztetu jest tyle, że połowa się zmieściła w foremce, a drugą część zapakowaliśmy w słoiki i zrobiliśmy weki - będą na przyszłość:). Pieczenie koło godziny aż pasztet się zarumieni, a na wierzchu pojawi się ładna skórka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation