Kuchnia

przetwory

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Składniki:
Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz

2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor)
2 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny - świeżo wyciśnięty
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
12 ziarenek ziela angielskiego

Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę, wyłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki i zalewamy zaczynem. Zakręcamy na gorąco. Można pasteryzować 3-4 minuty, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation