Kuchnia

am am.......

Obżarciuch: Ciasto Snikers

Składniki na ciasto Snikers:


biszkopt:


7 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



warstwa bezowa:


5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
szczypta soli



masa budyniowa:


5 żółtek
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszenej
1 kosta masła (200g)



dodatkowo:


1 puszka masy krówkowej (kajmakowej 500g)
orzechy włoskie do dekoracji
ewentualnie polewa czekoladowa

Przygotowanie ciasta snikers:


biszkopt:


Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier
i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką
i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st.
Po wystudzeniu, placek przecinamy na dwie równe części.


warstwa bezowa:


Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić).
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.


masa budyniowa:


W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy.


Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej.
Następnie bezę smarujemy masą kajmakową i układamy na niej 2 połowę biszkoptu Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową.
ak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzeczami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation