Kuchnia

Przepisy

Ciasteczka amoniaczki -

Przepis na około 3-4 blachy ciasteczek.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 10
Składniki

100 g miękkiego masła
150 g (1 szklanka) cukru pudru
cukier waniliowy
2 duże jajka - użyłam rozmiar L
500 g mąki
pół szklanki mleka
1 łyżeczka amoniaku

Wykonanie

Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste.
Amoniak wymieszaj z mlekiem.
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - miksuj na niskich obrotach.
Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie porcje, rozwałkuj jedną - na grubość około pół cm, wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkuj drugą porcję, wytnij ciastka.
Resztki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij ciastka.
Posmaruj ciastka z wierzchu odrobiną mleka i posyp cukrem - ja używałam cukier kryształ, cukier w perełkach, a także kolorową posypkę.
Piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut - aż będą lekko rumiane na obrzeżach.
Po upieczeniu ostudź.

Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 345 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 56 g Błonnik: 1,2 g Białka: 6,5 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation