Kuchnia

przepisy

Zupa szczawiowa


30 dag świeżego szczawiu lub 1 szklanka
solonego szczawiu
3 szklanki warzywnego bulionu
1 łyżka masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (jeśli używasz świeżego szczawiu)

wkładka:
1/2 kg piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy
6 jajek
Przygotowanie dania zupa szczawiowa pyszna i niskokaloryczna oraz błyskawiczna
Reklama

Piersi kurczaka dopraw przyprawą i upiecz w piekarniku na złoto (około 12-15 minut). Wyjmij, odstaw na kilka minut, następnie pokrój na cienkie plastry.
Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na połówki.
Świeży szczaw przebierz, usuń łodyżki.
W garnku rozpuść masło i dodaj szczaw (świeży lub solony) i smaż, cały czas mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
Zestaw z ognia, wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Na talerze wlej porcje zupy, włóż połówki jajek i porcje kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation