Kuchnia

ciasta

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym | kruche babeczki
Blaszka 22x32 cm

Składniki ciasto orzechowe:

6 jajek
250 g zmielonych orzechów
150 g cukru
70 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sernik gotowany:

1 kg gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Mój ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy)
150 g masła
1 puszka kajmaku (500 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/4 szklanki mleka


Dodatkowo:

ciastka typu petitki kakaowe
kakao do posypania wierzchu


Ciasto:
1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją objętość i ma zgęstnieć.
2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
3. Do jajek dodajemy naszą mieszankę i teraz na najniższych obrotach miksujemy do momentu połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy, trochę nam ono opadnie.

Ser:
1. Jajka za pomocą miksera łączymy z mlekiem, dodajemy też mąkę ziemniaczaną. Do większego rondelka dajemy masło, roztapiamy, dodajemy kajmak i energicznie mieszamy do momentu połączenia się go z masłem.
2. Do masy maślanej dodajemy teraz ser, mieszamy, gotujemy, co jakiś czas mieszając. Jak masa zacznie wrzeć to dolewamy do niej jajka zmiksowane z mlekiem, mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Masa również musi zacząć wrzeć, oraz ma zgęstnieć. Ja pogotowałam jeszcze kilka minut po tym jak zawrzała.

3/4 gorącej masy wykładamy na ciasto orzechowe. Na masie układamy ciastka petitki, na wierzch wykładamy pozostałą masą, wyrównujemy i wkładamy ciasto najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao :-) Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation