Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Pokochaj gotowanie: Sernik krakowski

Składniki:

*na ciasto
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko

*na masę serową
- 100g masła
- 1kg twarogu do serników
- 8 żółtek + 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru pudru

*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami. Następnie dodajemy posiekane masło, chwilę wyrabiamy, w dalszej kolejności jajko, żółtka, dokładnie ugniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło i twaróg. Do gładkiej masy wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczy, mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25x35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wlewamy masę serową. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście kratkę, pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Całość posypujemy skórką pomarańczy, chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation