Kuchnia

Mniamniuśne

Inspirowane Smakiem - Tarta razowa ze szpinakiem.

Składniki

mąka razowa - 175 gram
mąka pszenna - 75 gram
ser biały chudy - 150 gram
jajko - 1 średnie
olej - 3 łyżki
sól - szczypta
tymianek - łyżeczka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Farsz
szpinak liście - 450 gram
ser biały chudy - 100 gram
ser feta - 200 gram
jajka - 2 średnie
sól, pieprz -
czosnek - 5 ząbków
pomidor - 1 duży
cebula - 1 mała

Sposób przygotowania

Spód: Mąkę, ser, jajko, olej, sól, tymianek i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą łączymy. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy do lodówki.
Farsz: Na patelni podsmażamy szpinak (świeży, aby zwiędły liście, a mrożony aż do całkowitego rozmrożenia). W razie konieczności podlewamy wodą. W kostkę kroimy pomidora i cebulę. Dodajemy do szpinaku. Przez praskę przepuszczamy czosnek, razem z nim dodajemy też sól, pieprz do smaku. Podsmażamy aż do całkowitego odparowania wody. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą sery i jajko. Doprawiamy pieprzem. Gdy szpinak lekko przestygnie, łączymy ze sobą składniki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W formie na tartę rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je w formie za pomocą dłoni. Brzegi formujemy wyższe. Na ciasto nakładamy farsz.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciągamy i czekamy chwilę przed krojeniem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation