Kuchnia

słodkości

Tapłakwera- Ciasto gruzińskie
Inspiracja: Tradycyjna kuchnia gruzińska, autor: Jelena Kiładze. Przepis podaję ze zmianami.
Blaszka: 20x25

Składniki:
6 szklanek mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu gryczanego, lub wyrazistego wielokwiatowego
170 gram masła śmietankowego
2 łyżeczki ( średnio czubate) sody
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
kwaśny dżem

Przygotowanie:
Sodę oczyszczoną odmierzyć do salaterki i zalać octem winnym. Zacznie się pienić, ale po chwili ten stan minie. Ten etap nazywa się gaszeniem sody.
Jaja wybić do średniej szklanej/ lub miedzianej miski, rozmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kawałki masło, miód, zgaszoną octem winnym sodę i szczyptę soli. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając, podgrzewać, aż masa stanie się jednolita. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na sześć w miarę równych części. Każdą rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego rozwałkowane ciasto i piec, każdy placek osobno, ok 8-10 minut w 200 stopniach C, po czym ciasto wystudzić.
Ciasto posmarować podgrzanym dżemem, ale tylko 5 placków, ułożyć jeden na drugim, przycisnąć ciężarkiem np. deską do krojenia z książką i odstawić na 24h.


Rada: Nałóż grubszą warstwę dżemu, a uzyskasz wilgotniejsze i tym samym smaczniejsze ciasto.

Ciasto można posypać cukrem pudrem, sama nie zastosowałam się do tego punktu:) Dla mnie było mniam mniam bez niego.

Polish Country House Kitchen: Tapłakwera- Kuchnia gruzińska!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation