Inne

PRZEKĄSKI

Pieczony kalafior z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 duży kalafior
- sól
- 150 ml oleju
- łyżka masła
- ewentualnie świeży tymianek

Sos czosnkowy
- 100 ml śmietany
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 8 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, usuwamy liście, nacieramy oliwą, układamy w formie do zapiekania, posypiemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni do zbrązowienia skórki (można również najpierw podgotować kalafiora w rosole przez 12-15 minut i dopiero takiego umieścić w piekarniku. Wówczas samo pieczenie nie powinno zająć więcej niż 15 minut). W czasie pieczenia można polewać powstałym maślanym sosem.

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym dodajemy majonez, śmietanę, bazylię. Mieszamy. Kalafior polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation