Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Nachos podawane z pure z zielonego groszku i krewetkami, posypane kolendrą. Szybkie , oryginalne imprezowe przekąski w stylu `fish & chips` z twistem. Przekąski najlepiej zrobić przed podaniem, nachos ma być chrupiące.


20 minut | 16 sztuk


Potrzebujesz

120 g mrożonego zielonego groszku
1 szalotka
1 ząbek czosnku
8 krewetek
kolendra do dekoracji
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i świeżo mielony pieprz
nachos


Przygotowanie

Szalotkę i czosnek obrać i posiatkować. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać groszek, zalać 5 łyżkami wody. Doprawić solą i pieprzem, gotować na wysokim ogniu aż woda się wygotuje. Zmiksować.


Krewetki obrać z pancerza. Wyjąć ze skorupki podważając je od spodu, od strony nóżek. Przekroić na pół i usunąć przewód pokarmowy. Na patelni rozgrzać olej i piec po pół minutki z obu stron. Posypać solą i pieprzem.


Nachos ułożyć na talerzu, na każdy nałożyć pure z zielonego groszku. Udekorować krewetkami i posypać listkami kolendry.
Smacznego./
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation