Kuchnia

MAKARoN w ROLi GŁóWNEJ

Klopsy w sosie z suszonych pomidorów

Potrzebujesz

Klopsy

800 g czystej mielonej wołowiny
2 jajka
3 łyżki bułki tartej

Sos

2 duże marchewki
1 słodka czerwona papryka
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili, opcjonalnie
400 g pomidorów z puszki
150 g suszonych pomidorów na oliwie
500 ml przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo

200 g wędzonego boczku
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
500 g spaghetti
tarty ser

Przygotowanie

Mielone mięso wymieszać z jajkami i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki. Zrumienić na rozgrzanej patelni z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, dodać do mięsa i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Zalać białym winem i dusić na małym ogniu.

Cebulę, czosnek, paprykę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera, zalać pomidorami i przecierem oraz dodać koncentrat, suszone pomidory z olejem i papryczkę chili. Wszystko zmiksować, kiedy sos wyjdzie za gęsty, dodać troszeczkę wody. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Gotowy sos warzywny wlać do mięsa i dusić na średnim ogniu przez 5-10 minut.
W między czasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Podawać z sosem i klopsami, posypane serem i posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation