Kuchnia

Pieczywko

chleb na zakwasie

400 g mąki pszennej (najzwyklejszej)
- 100 g maki żytniej razowej
- 400 g wody
- 10 g świeżych drożdży (+ dwie łyżki mleka i szczypta cukru)
- 2 łyżeczki soli

Na zaczyn:
- 50 g zakwasu
- 100 g mąki pszennej
- 100 g przegotowanej wody

- 100 g siemienia lnianego
- 180 ml przegotowanej wody

- odrobina oleju do wysmarowania formy
- garść płatków owsianych
- garść pestek słonecznika

Na 12-16 godzin przed pieczeniem trzeba nastawić zaczyn i siemię. Ja robię to wieczorem.
Zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą w szklanej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilkanaście godzin.
Siemię lniane zalej w osobnej misce wodą, wymieszaj, przykryj i również odstaw.

Następnego dnia po południu przygotuj chleb.
Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę mleka i szczyptę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut aby ‘ruszyły’.
Do zaczynu dodaj namoczone siemię i wymieszaj. Następnie wlej wodę, dodaj sól i drożdże, na koniec oba rodzaje mąki. Wymieszaj wszystko łyżka lub mikserem (ja używam zwykłego miksera z końcówkami ślimakowymi). Chleba nie trzeba wyrabiać, chodzi tylko o to by składniki dobrze się połączyły.
Formę keksówkę (długą na co najmniej 30 cm, lub lepiej dwie zwykłe, bo ciasto pięknie wyrasta) wysmaruj olejem i obsyp płatkami owsianymi. Przełóż do niej ciasto, obsyp wierzch pestkami słonecznika, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam na kaloryferze i po 40 minutach chleb zaczyna wychodzić ponad formę.
Wierzch chleba spryskaj wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 oC, przełącz na grzanie od dołu i piecz jeszcze 50-60 minut.

Po upieczeniu chleb ostudź na kratce i zostaw jeszcze na kilka godzin pod ściereczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation