Kuchnia

na talerzu

Składniki na 4 porcje:

200 g jagód lub borówek amerykańskich
świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
60 g cukru
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
jagody lub borówki amerykańskie, do dekoracji
W małym garnuszku umieścić jagody, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przestrzeć przez sitko by pozbyć się skórek.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić jogodami.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation