Kuchnia

Kulinaria

Łatwy chleb pszenny razowy (kwestia smaku)
składniki (na 1 bochenek):

300 g mąki pszennej chlebowej (można również użyć 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej)
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
300 g chłodnej wody
mąka do posypania chleba

przygotowanie:

Łączymy mąki z solą i drożdżami. dolewamy wodę, mieszamy wszystko krótko, do połączenia składników. przykrywamy i odstawiamy na 14 godzin (najlepiej na noc).

następnego dnia na oprószonym mąką blacie układamy ciasto. składamy ciasto 3-4 razy, za każdym razem na pół.

układamy na blacie ściereczkę, oprószamy ją mąką i kładziemy na niej chleb złączeniem do dołu.

zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (do podwojenia objętości).

na pół godziny przed zakończeniem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240-250 stopni. kratka powinna znajdować się w dolnej 1/3 części piekarnika.

do piekarnika wstawiamy garnek żeliwny (lub inny garnek żaroodporny) i nagrzewamy go razem z piekarnikiem.

wyjmujemy garnek w rękawicach i przekładamy ostrożnie do niego chleb (uwaga na temperaturę).

pieczemy 30 minut. następnie zdejmujemy pokrywę, przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy 20 minut.

odstawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation