Kuchnia

kuchnia

Pączki

Składniki:

1 kg mąki pszennej+ 1 łyżka
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru +1 łyżka
0,5 l mleka +3 łyżki
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
marmolada
olej do smażenia+smalec
cukier puder do obtaczania


Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
3 łyżki mleka(ciepłego)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
i drożdże
mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min),
Żółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę,mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić,
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wykrajamy krążkinakładamy łyżeczkę marmolady najlepiej żeby była twarda(nie rozlewała się)
dokładnie zlepiamy i układamy łączeniem do dołu
i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju,z dwóch stron,
wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia,
i na końcu obtaczamy w cukrze pudrze-i wcinamy ile wlezie-ja uwielbiam jeszcze gorące-wtedy nie mogę się im oprzeć,ale później też są pyszne....
spróbujcie...
smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation