Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczeń wieprzowa w warzywach

Składniki:

1,2 kg wieprzowiny (u mnie karkówka)
10 małych ziemniaków
2 duże marchewki
2 kalarepy
1 por (biała część)
łyżka tymianku
1 szklanka bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki. Musztardę zmieszać z ketchupem i oliwą. Posmarować mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości mięsa). W czasie pieczenia mięso kilka razy odwrócić. Pieczemy mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić solą i pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min, aby zachować w nim wszystkie soki.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation