Kuchnia

Mięsa

Szynka pieczona z rękawa

Składniki:
- 1-1,5 kg szynki wieprzowej „kulka”

- torebka/rękaw do pieczenia

- 2-3 listki laurowe do obłożenia pieczeni (na wierzch)



Marynata do mięsa:

- 3-4 łyżki oleju

- 2 łyżki octu balsamicznego

- 2 łyżki wody

- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

- 1 łyżeczka mielonej kolendry (w przypadku całych ziarenek utłuc w moździerzu)

- 4 ziarenka jałowca

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 1 łyżeczka majeranku

- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)





Z podanych składników przyrządzić marynatę. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Umyte mięso posmarować z każdej strony marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę. Obłożyć listkami laurowymi.
Rękaw spiąć dołączonym klipsem, tak by było w rękawie jak najwięcej powietrza. Zrobić widelcem 2-3 nakłucia. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, w zależności od wagi mięsa w temperaturze 200 ˚C. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation