Kuchnia

Ciasta i słodkości

moje pasje: Czekoladowe ptysie z dyniowym kremem
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
2/3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl kakao
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru

Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie zdjąć z ognia, dodać cukier i zmiksować. Lekko przestudzić. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c lub 1M i wyciskać okrągłe ptysie (z podanych proporcji powinno wyjść ok 17-18 sztuk ptysi)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp. 220 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.


Składniki na krem:
330g śmietany kremówki 30%
250g serka mascarpone
1 szkl puree z dyni (klik)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek zmiksować krótko. Partiami dodawać puree delikatnie mieszając łyżką. Gdy już się połączy zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej, a gdy będzie już całkowicie gładka i płynna dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszać. Dodać całość do pozostałej śmietany i zmiksować krótko. Śmietanę połączyć z masą serowo-dyniową i zmiksować. Jeśli chcemy można dodać odrobinę cynamonu. Jeśli krem tego wymaga wstawić na chwilkę do lodówki, jeśli jest wystarczająco sztywny przełożyć go do rękawa cukierniczego i przekładać nim ptysie. Całość schłodzić w lodówce. Przed podanie wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation