Kuchnia

Ciasta i słodkości

*** CIASTO ORZECHOWO- JABŁKOWO- KARMELOWE ***

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe:

1 kg jabłek
4 żółtka
150 g margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Krem waniliowy:

½ l mleka
2 budynie waniliowe
25 dag masła
cukier puder wg uznania

Ponadto:

1 puszka masy kajmakowej


Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do dwóch form do pieczenia o wymiarach ok. 38*23 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut.

Ciasto jabłkowe:

Jabłka dokładnie oczyścić, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 38 * 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę jedną część ciasta. Rozprowadzić utarte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta.
Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 30-40 minut.

Krem waniliowy:

Z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić go do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzony budyń.

Ponadto:

Na biszkopcie orzechowym rozsmarować połowę kremu waniliowego. Następnie przykryć go ciastem jabłkowym, przesmarować pozostałym kremem i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.
Ciasto posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation