Kuchnia

Przepisy

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Składniki

kurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)
karkówka, 500 g
boczek surowy, 300 g
marchewka, 2 średnie
pietruszka, 1 sztuka
seler, 1/4 sztuki
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 6 ziaren
pieprz, 8 ziaren
cebula, 1 duża
bułka namoczona w rosole, 1 sztuka
jajka, 4 duże
sól, pieprz
olej do smarowania formy

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.
Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.
Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation