Kuchnia
wypieki
CIASTO LEŚNY MECH
SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
3 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g
1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 szklanki mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
250 g śmietany remówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Skórka otarta z 1 limonki
2 łyżeczki soku z limonki
DODATKOWO:
1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)
WYKONANIE:
CIASTO:
Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam szpinak w rondelku przez 1 minutę, ciągle mieszając. Był po tym tylko odrobinę ciepły).
Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszytą masę.
Dodaj do masy oolej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.
Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj calość, krótko, ale dokładnie.
Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)
Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.
SKŁADANIE CIASTA:
Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch (ciasto rośnie "z górką"), mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta. Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż.
Pozostały blat ciasta ułóż na paterze lub talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem.
Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:)
Górę ciasta posyp "ziarenkami" granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 h. Przechowuj je również w lodówce. Gotowe! Smacznego!
* ZIARENKA GRANATU bardzo łatwo wydobyć z wnętrza owocu. Wystarczy przekroić go na pół i każdą połówkę obijać drewnianą łyżką. Najlepiej robić to nad miseczką lub talerzykiem, ponieważ te piękne rubinowe ziarenka wylatują z granatu jak szalone:)
MA==