Kuchnia

Przepisy

Krokiety szpinakowe

Składniki: (na 12 sztuk)
500 g ziemniaków
100 g liści szpinaku
80 g sera żółtego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, biały pieprz

panierka
2 jajka
bułka tarta

Sposób wykonania:

Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.

Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation