Kuchnia

diety

Podpłomyki

Składniki: na 2 placki średniej wielkości

200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 - u nas 650
2 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki wody
duża szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prosu całą dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut.

Dodatki:

1 duży mięsisty pomidor
mała cienka cukinia
pół czerwonej cebuli - u nas zwykła biała
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Łyżka oliwy
garść świeżej mięty do posypania wierzchu
4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła) - u nas śmietana

Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy śmietaną i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation