Kuchnia

słodkości

Cytrynowe ciasteczka na mascarpone

około 20 sztuk
1 jajko
100 g erytrytolu
125 g serka mascarpone
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
2 łyżki wiórków kokosowych

Jajko ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mascarpone i zmiksować. Suche składniki połączyć ze sobą i wsypać do masy jajecznej, wlać olej i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i układać spłaszczone ciastka na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka w czasie pieczenia rosną). Piec około 30 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation