Kuchnia
ciasta
Ciasto Wielkanocne - przepis
Jeśli macie ochotę, do masy kawowej możecie dodać wiśnie z nalewki. Z pewnością wpłyną one pozytywnie na smak ciasta :)
Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm (wymiar dna)
Ciasto kruche:
* 420 g mąki tortowej
* 5 żółtek
* 250 g masła
* 90 g cukru pudru
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
* 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Beza kokosowa:
* 4 duże białka
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 140 g cukru
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka mąki
Warstwa orzechowa:
* 4 jajka
* 180 g cukru
* 180 g zmielonych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy:
* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 200 g cukru pudru
* 4 łyżeczki miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej
* 2 x 50 ml wody
Polewa:
* 50 g masła
* 10 łyżek mleka
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
Ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części (najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie kruchego ciasta jest zmiksowanie składników w malakserze, jeśli takowy posiadacie).
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowujemy połowę konfitur i przygotowujemy bezę kokosową.
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, do chwili połączenia się składników. Bezę przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut (ostatnie 7 minut podpiekałam tylko spód).
Drugą częścią ciasta wykładamy drugą formę, smarujemy je pozostałymi konfiturami i przygotowujemy pianę orzechową.
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut, do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy, do której następnie dodajemy orzechy wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Pianę orzechową wykładamy na ciasto i pieczemy tak samo, jak ciasto z bezą kokosową.
Oba ciasta odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Krem kawowy
Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Całe jajka oraz żółtka ubijamy do chwili aż znacznie powiększą swoją objętość i staną się jasne (ok. 7 minut).
W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzą syrop, a następnie gotujemy go przez około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał.
Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na najwyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).
Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Polewa
Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż się rozpuszczą. Następnie do garnka dodajemy kakao i podgrzewamy przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszamy trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polewamy nią ciato.
Składanie ciasta
Ma spodzie formy układamy ciasto z bezą kokosową i rozprowadzamy na nim masę, którą przykrywamy drugim ciastem (bezą orzechową do masy) i lekko dociskamy.
Wierzch ciasta pokrywamy polewą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, ale wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed podaniem.
MA==