Kuchnia

palce lizać

Bomba stracciatella

BOMBA STRACCIATELLA
Urlop się niestety skończył, trzeba powolutku wrócić do rzeczywistości ale można sobie ten powrót jakoś osłodzić, do tego idealnie nadaje się bomba stracciatella.

Składniki:

250 g serka mascarpone

250 g serka waniliowego

250 g kremówki

brzoskwinie w puszce

3 łyżki żelatyny

pół tabliczki gorzkiej czekolady

cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru

bomba stracciatella

Salaterkę wysmarować masłem, lub wyłożyć folia aluminiową. Żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia, podzielić ją na trzy równe części do każdej masy dodajemy 1/3 żelatyny. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować w blenderze na gładka masę. Mascarpone, serek waniliowy wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodać ubitą na sztywno kremówkę, masę podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać startą czekoladę i żelatynę, następnie wszystko zmiksować, tak przygotowany krem stracciatella wylać na spód salaterki, wstawić do lodówki aby masa zastygła, kiedy to nastąpi wyłożyć kolejną warstwę czyli brzoskwinie wymieszane z żelatyną i znów ostudzić w lodówce. Na sam koniec kiedy obie masy stężeją, wylać ostatnią warstwę czyli pozostały krem wymieszany z końcówką żelatyny, schłodzić w lodówce. Udekorować startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation