Kuchnia

kuchnia

jadłonomia · roślinne przepisy: Tort naleśnikowy z kremem kawowo-czekoladowym

Ciasto na naleśniki:
•1 szklanka mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
•1 3/4 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego
•2 łyżki oleju
•łyżka cukru z prawdziwą wanilią
•szczypta soli

Krem kawowo - czekoladowy:
•2 szklanki daktyli
•1/2 szklanki mocnej kawy
•1/4 szklanki mleka, ja użyłam orzechowego
•1/2 szklanki kakao
•szczypta soli
Oraz:
•olej do smażenia
•garść orzechów
•słoiczek dobrego dżemu malinowego

Przygotowanie:
1.Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki i zacząć smażenie.
2.W dużej misce wymieszać mąki, sól, i cukier. Powoli wlewać mleko i olej, wszystko energicznie mieszając trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kilku minut, żeby zgęstniało.
3.Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne. Ja swój tort przygotowałam z pięciu porcji ciasta, dzięki temu uzyskałam około 35 - 40 naleśników.
4.W międzyczasie daktyle odcedzić, dodać do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem (ja użyłam Thermomixa, dzięki temu krem jest bardzo gładki). W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka więcej, dokładnie wymieszać i odstawić.
5.Usmażone naleśniki smarować cienko kremem czekoladowym na przemian z dżemem malinowym i składać z nich tort. Jeśli w trakcie zacząłby się przechylać to możecie wyrównać go układając połówki naleśników, pamiętajcie też, aby nie smarować warstw zbyt grubo. Ostatnią warstwę posmarować grubo kremem czekoladowym i posypać orzechami, schłodzić przynajmniej 2 godziny w lodówce i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation