Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Składniki



Mięso z piersi kurczaka bez skóry130g


Seler korzeniowy30g


Śliwki suszone20g



Oliwa z oliwek15g


Pieczarka uprawna, świeża60g


Ziemniaki, średnie250g



Marchew120g


Mleko 0,5 %40g


Składniki dodatkowe: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, zioła do drobiu (np. lubczyk), czerwona cebula, czosnek, natka pietruszki


Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając pokrojoną drobno cebulę, pokrojone suszone śliwki pieczarki, starty na tarce o grubych oczkach seler oraz posiekany czosnek. Całość zamieszać i piec w temp. 180 stopni około 20 minut.


Ziemniaki i marchew ugotować na parze, następnie przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać ciepłe mleko, oliwę z oliwek, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować. Na talerzu ozdobić zieloną natką.

http://potreningu.pl/diety/posilki/245/kurczak-pieczony-ze-sliwkami-i-puree-marchewkowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation