Kuchnia

Na słodko

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Składniki na tortownicę 28 cm

Składniki na 1 krążek ciasta (trzeba przygotować 3):
•3 jajka
•¾ szklanki cukru
•3 łyżki oleju
•¾ szklanki maki
•1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•3 łyżki kakao
•60 g startej czekolady

Jajka ubić z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodać olej i zmiksować. Make przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. To samo należy zrobić z czekoladą. Przelać gotowe ciasto do tortownicy, której spod (i tylko spod) został wysmarowany masłem i wysypany mąką lub wyłożony papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Krążki najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej.

Składniki na syrop do namoczenia 3 krążków ciasta:
•ok. 150ml zalewy z wiśni
•ok. 50ml wódki
•ok. 50ml likieru Maraschino (dałam Amaretto)

Wszystkie składniki wymieszać, ewentualnie dopasować ilość wg własnego smaku.

Składniki na nadzienie:
•60g cukru
•150ml zalewy z wiśni
•2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
•ok. 900g wiśni wydrylowanych z kompotu
•1-1,5 l śmietanki 36%
•ok. 8 łyżek cukru pudru

Zalewę z wiśni przelać do garnka, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, aż ten sie rozpuści. Maizenę rozpuścić w dwóch łyżkach wody lub zalewy i dodać do gotującego się syropu. Cały czas mieszając poczekać, aż zgęstnieje i wtedy dodać wiśnie, dobrze wymieszać by obtoczyły się w syropie. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia i wystudzić, schładzając na koniec w lodowce. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. (cukier najlepiej uregulować wg własnego smaku)

Składniki na dekorację:
•czekolada gorzka
•wisienki koktajlowe (najlepiej w likierze Maraschino)

Z czekolady zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wisienki odsączyć na papierze.

Składanie tortu:

Krążek ciasta ułożyć na paterze, by składanie było łatwiejsze, można zamknąć wokół niego pierścień do ciast. Ciasto skropić dokładnie syropem. Wyłożyć polowe wiśni, na nie 250ml ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Pierścień otworzyć i zamknąć go wokół wyżej położonego krążka ciasta. Powtórzyć czynności jak wyżej. Zdjąć pierścień. Ostatni krążek również skropić, wyłożyć na niego resztę ubitej śmietany i rozsmarować po całym cieście. Udekorować wisienkami i czekolada wg własnej fantazji. Schłodzić kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation