Wnętrza

Dream house ♥

Muffiny czekoladowe – przepis

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Czas pieczenia: ok. 25 minut

Składniki (na ok. 12 sztuk):

Składniki suche:

1¾ szklanki mąki (przesiana) lub mąki pszennej razowej
4 łyżki gorzkiego kakao
½ - ¾ szklanki cukru (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki mokre:

2 jajka
½ szklanki oleju lub stopionego masła
½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Dodatki (do wyboru):

24 kostki czekolady

Wykonanie:

Krok 1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.

Krok 2. Składniki suche mieszamy w misce.

Krok 3. W drugiej misce rozkłócamy widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.

Krok 4. Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszamy.

Krok 5. Nakładamy masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości. W trakcie nakładania można nadziać muffiny, wkładając do ciasta po 2 kostki czekolady.

Krok 6. Wstawiamy muffiny do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.

Krok 7. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 8. Wystudzone muffiny dekorujemy: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation