Kuchnia

Kuchnia

Wegańska sałatka ziemniaczana
ze śmietaną słonecznikową

Składniki:

3 spore ziemniaki
1/2 szklanki słonecznika
1/4 twardego jabłka
1/4 szklanki poszatkowanego szczypiorku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Słonecznik zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15-20 minut. W międzyczasie ziemniaki obieram i kroję na ósemki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Jabłko obieram i kroję na małe kawałki. Słonecznik odcedzam, zalewam taką ilością wody aby przykryć ziarna, dodaję łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny i zaczynam miksować. Miksuję z przerwami przez około 3 minuty, następnie dodaję kilka łyżek wody i dalej miksuję. Odcedzam słonecznik w gazie, dokładnie odciskając go z resztek płynu. Otrzymany płyn to gotowa śmietanka słonecznikowa.
Do jabłek dodaję ziemniaki, śmietankę, szczypiorek i wszystko delikatnie łączę. Na koniec posypuję pieprzem, kropię oliwą i zajadam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation