Kuchnia

Kulinaria

CIACHA GUZICZKI

przepis:

150g miękkiego masła, 70g cukru pudru lub zwykłego ciut więcej, 2 żółtka, szczypta soli, 230g mąki, parę kropel esensji/aromatu np śmietankowego i trochę kakao (wersja ciemna)

masło z cukrem utrzeć na gładko, dodać żółtka i aromat i ponownie utrzeć, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce godzinę lub na balkonie (zimą) ok 30 min

ciasto rozwałkować na ok 3 mm grubości, kieliszkiem wycinać guziki, mniejszym odcisnąć wewnętrze krawędzie, słomką lub igłą od strzykawki (czystą) robić dziurki, dziurki robi się też dobrze końcówką pędzelka

ciastka, ułożone na blasze piec w temp 175"C dosłownie parę minut, do zarumienienia..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation