Kuchnia

KULINARIA

Penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią

SKŁADNIKI:

Makaron penne
Żółta cukinia
200ml śmietanki 30%
Garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente.

W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).

Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!



SKŁADNIKI:

Makaron penne

Żółta cukinia

200ml śmietanki 30%

Garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu

10 suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente.

W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).

Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation