Nauka i natura

Zdrowo

Pestycydy - trucizna, którą jemy co dzień
Pestycydy są naturalnymi lub syntetycznymi substancjami, których działanie polega na zwalczaniu szkodliwych, niepożądanych organizmów. Mają szerokie zastosowanie, jednak używa się ich głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, a także zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych oraz do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, m.in. w budynkach gospodarczych, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach.

Wykorzystuje się je m.in. do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów, pleśni. Niszczą zbędne krzewy, hamują lub stymulują procesy życiowe roślin. Zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki, gryzonie. Można powiedzieć, że jest to trucizna, której głównym celem jest zabijanie.

Środki ochrony roślin to pojęcie węższe, niż termin pestycydy – ponieważ mowa tu o grupie pestycydów wykorzystywanych tylko w produkcji roślinnej. Nie wyczuwamy ich smaku więc trudno określić gdzie są, a gdzie nie. Pryska się wszystko – drzewa owocowe, plantacje warzyw, zboża. Tendencja do „chronienia roślin” ciągle wzrasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation