Kuchnia

Kuchnia

Składniki na ciasto (ok. 50 pasztecików):

500g mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
1 opakowanie kefiru lub jogurtu naturalnego (ok. 150ml)
sól płaska łyżeczka
200g margaryny


Farsz:

200g kapusty kiszonej
600g pieczarek
1-2 cebule

My zrobiłyśmy również farsz mięsny z naszego poprzedniego przepisu.

Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko


Wykonanie:
Farsz: Zetrzeć pieczarki na tarce dodać do rondla (z łyżką oliwy) + pokrojona w kostkę cebula. Dusić do odparowania wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła) według własnego uznania. Dodajemy kapustę pokrojoną drobno i gotujemy osobno w garnku, następnie odlewamy wodę i dodajemy do uduszonych pieczarek.
Ciasto: Do miski z mąką z solą dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki. W szklance rozrabiamy kefir/jogurt z drożdżami dodajemy łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszamy i wyrabiamy wszystko do konsystencji ciasta dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta odstawiać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!! My zrobiłyśmy paszteciki w kształcie pierogów :). Można je również inaczej formować. Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation