Kuchnia

Zupy

Chłodnik z młodymi ziemniakami i szczawiem

składniki:

szczaw - 100 gramów
młode ziemniaki - 200 gramów
zielony ogórek - 1 sztuka
pęczek rzodkwi - 1 sztuka
Zupa ogórkowa Knorr - 1 sztuka
jogurt naturalny - 500 mililitrów
jajka - 2 sztuki
czarny pieprz - 1 szczypta


1.W małym garnku zagotuj 500 ml wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

2.Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.

3.Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki.

4.Chłodnik podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation