Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

cooking

Pietruszka zwyczajna
Pietruszka zwyczajna jest rośliną dwuletnią, znaną już w czasach starożytnych. Zaliczana jest do roślin baldaszkowatych. W pierwszym roku wytwarza palowy korzeń, a w drugim wysoki pęd kwiatowy. W lecznictwie wykorzystuje się korzeń oraz owoce. W kuchni zastosowanie znajduje część podziemna oraz pierzaste liście zwane natką. Podczas kwitnienia roślina może sięgać do 80 cm wysokości, natomiast liście sięgają do około 30 cm wysokości. Roślinę rozmnażamy generatywnie poprzez nasiona, każdej wiosny. Roślina niezwykle popularna w ogrodach warzywnych. W białym korzeniu pietruszki odnajdziemy m.in. olejek eteryczny, witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń. Korzeń oraz owoce pietruszki wykazują działanie moczopędne, wiatropędne, antyseptyczne, wspomagają proces trawienia. W stanie świeżym natka pietruszki dodawana jest do wielu potraw. Można ją także przechować w formie mrożonej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation