Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto "Cielaczek" - - Tasty Blog - bloog.pl

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Masa serowa:

500 g zmielonego twarogu
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3/4 szklanki cukru

Masa serowa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem a puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation