Kuchnia

Obiady

Burger z indyka

Składniki

60 dag mielonego mięsa indyka
1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka tabasco
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól, pieprz
4 bułeczki
4 liście sałaty



Na szklankę salsy:

3 duże pomidory
garść posiekanych listków bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku



Sposób przygotowania

Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation