Design

Design

Nutella domowa

Składniki (na 2 małe słoiczki):

100 g orzechów laskowych
2 czubate łyżka mleka w proszku
120-130 ml mleka UHT*
100 g gorzkiej czekolady**
50 g mlecznej czekolady

Orzechy układamy w jednej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawijamy w ściereczkę i zdejmujemy z nich łupinki (często zdarzają się oporne orzeszki, zalewam je wówczas gorącą wodą i odstawiam na 10 minut, po czym zdejmuję łupinki). Orzechy przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem), miksujemy na gładką masę (zajmie to kilka minut). Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy na orzechów, miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Mleko wlewamy do masy czekoladowo-orzechowej. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Krem będzie na początku rzadki. Po kilku godzinach w lodówce zacznie gęstnieć. Przechowujemy go w zakręcanym słoiczku przez około 7 dni w lodówce.

* ilość użytego mleka dostosujcie do własnych preferencji
** możecie użyć w całości czekolady gorzkiej. Odradzam robienie nutelli tylko i wyłącznie na czekoladzie mlecznej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation