Kuchnia

Śniadanie

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
(na ok. 15 drożdżówek)

550 g mąki pszennej
30 g drożdży
3 łyżki roztopionego masła
1 szkl.mleka
1 jajo
2 żółtka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka.
Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1 - 1,5 h).
Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części, formować bułeczki, nadziewając je. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Kruszonka:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g masła miękkiego

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation