Kuchnia

Kuchnia - Torty , Serniki i ...

SERNIK Z PIERNICZKAMI
Składniki na spód:

190 g ciasteczek digestive w czekoladzie (ja dałam zwykle i dodałam trochę startej czekolady:)
60 g masła

Małą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive( przyda się wałek do ciasta lub blender). Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

80 dag sera twarogowego
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszki manny
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego
około 200 - 250 g pierniczków (ja dałam nadziewane w polewie czekoladowej, ale to bez znaczenia)

Białka ubić na sztywna pianę, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie stopniowo dodawać ser i dalej miksując dodać masło, budyń, kaszkę manną. Zmiksować na gładka masę. Delikatnie dodać ubite białka.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć warstwę pierniczków ( można gęsto, ja w obawie, że sernik nie będzie się dobrze kroił dałam tylko dookoła; okazało się, że pierniczki zmiękły i ciasto kroiło się bez problemów…), i na pierniczki resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić w wyłączonym piekarniku,by nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady lub ozdobić jak ja polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation