Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KURCZAK Z BANANAMI

Składniki

- piersi kurczaka podwójne: 2 sztuki
- olej: 3 łyżki
- margaryna do natłuszczenia formy: 1 łyżeczka
- banany: 4 sztuki
- mąka pszenna typ 550 poznańska: 2 łyżki
- curry mielone: 1 łyżka
- ocet winny: 2 łyżki
- rosół do podlania około: 0.5 szklanki
- śmietana gęsta do sosów: 0.5 szklanki
- sól pieprz i ulubione zioła do smaku: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- szczypior posiekany: 3 łyżki
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Przepis – sposób przygotowania
Filety należy umyć, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na łyżce oleju. Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną. Banany obieramy, 3 kroimy na plastry, czwarty należy przekroić wzdłuż na cztery części.Mięso układamy w naczyniu przekładając plasterkami banana, zaś przekrojone części wzdłuż układamy na wierzchu. W rondelku trzeba rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i curry, przesmażyć. Następnie dodajemy ocet winny , bulion, śmietanę, sól i pieprz z cukrem. Gotujemy całość 4 minutki mieszając. Potem zalewamy mięso i banany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min. w 200 stopniach. Gdy już gotowe posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation