Jedzonko

89 inspiracji
Zupa w 20 minut, która smakuje lepiej niż w najlepszej restauracji?
Jest jesień, więc musi być zupa! Gęsta i rozgrzewająca. Masz jakieś obiekcje? Może przekonają Cię wyniki amerykańskich badań, według których osoby, które zaczynają kolację od zupy, konsumują mniej kalorii.
Mule w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką.
Zupa afrykańska.

Dwie ce­bu­le oraz por obierz i po­krój. Wa­rzy­wa pod­smaż na dwóch łyż­kach oliwy. Dodaj ły­żecz­kę curry, ły­żecz­kę zmie­lo­ne­go kmin­ku oraz dwa po­sie­ka­ne ząbki czosn­ku. Zalej dwie­ma łyż­ka­mi wody i duś kilka minut. Dodaj 50 dag po­kro­jo­nej ka­pu­sty, ró­życz­ki z po­ło­wy ka­la­fio­ra, po dwa po­kro­jo­ne po­mi­do­ry i mar­chew­ki, ło­dy­gę se­le­ra na­cio­we­go. Zalej 1,5 litra go­rą­cej wody i za­go­tuj. Wsyp ły­żecz­kę ko­len­dry, po­kru­szo­ny strą­czek chili i dodaj ka­wa­łek świe­że­go im­bi­ru. Gotuj na małym ogniu 30–40 minut. Kiedy wa­rzy­wa będą pra­wie mięk­kie, włóż mały sło­iczek kon­cen­tra­tu po­mi­do­ro­we­go oraz pół kost­ki wa­rzyw­nej i jesz­cze chwi­le po­go­tuj. Do­praw sosem so­jo­wym i posyp po­sie­ka­ną natką. Zjedz por­cja­mi w ciągu dnia.
ZA­LE­TY: Ta zupa to praw­dzi­wy skar­biec róż­no­rod­nych wi­ta­min i mi­ne­ra­łów oraz błon­ni­ka. Po­bu­dza prze­mia­nę ma­te­rii, przy­spie­sza spa­la­nie tłusz­czów, usuwa nad­miar wody z tka­nek. Jej głów­nym skład­ni­kiem jest ka­pu­sta. 100 g tego smacz­ne­go wa­rzy­wa do­star­cza je­dy­nie 22 kcal. Aby przy­swo­ić ka­pu­stę, or­ga­nizm zu­ży­wa wię­cej ener­gii niż czer­pie z po­ży­wie­nia. Sięga więc do re­zerw tłusz­czo­wych. Pro­ces ten wspo­ma­ga za­war­ta w wa­rzy­wie wi­ta­mi­na C. Po­moc­ne w od­chu­dza­niu są wszyst­kie skład­ni­ki smacz­nej zupy, a wiec seler, pa­pry­ka, ce­bu­la, po­mi­do­ry oraz przy­pra­wy, które po­bu­dza­ją pe­ry­stal­ty­kę jelit i chro­nią przed wzdę­cia­mi.
BiteDelite – apetyczny blog kulinarny » Roladki z łososiem wędzonym i serkiem Philadelphia
Łosoś z zielonym pieprzem - przepis. Pyszny łosoś w kremowym sosie z zielonym pieprzem. #łosoś #danieglowne
Rustykalny kurczak
Składniki: (10 małych porcji)
10 udek (“pałek”) z kurczaka
2 główki czosnku
6-8 małych cebulek (u mnie dymka)
1 cytryna
2-3 łyżki pokrojonej w kostkę/paseczki wędzonki (u mnie 5 plasterków polędwicy łososiowej)
100 ml wytrawnego białego wina
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (i/lub tymianku)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Wykonanie:
Umyte i osuszone udka z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Główki czosnku dokładnie umyć, osuszyć i ściąć 1/4 z góry.

Do dużej miski włożyć udka z kurczaka, cebulki, cytrynę pokrojoną na ćwiartki/ósemki, obie główki czosnku, pokrojoną wędzonkę oraz posiekane zioła. Polać 2-3 łyżkami oliwy i wymieszać tak aby wszystkie składniki pokryły się cienką warstwą tłuszczu.

Wszystkie składniki ułożyć w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym (najlepiej tak aby na siebie nie zachodziły). Polać winem.

Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 60 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie sprawdzić czy udka (lub pozostałe składniki) nie rumienią się zbyt mocno. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę i/lub przenieść blachę na najniższy poziom. (Uwaga: Gdyby, na odwrót, udka pozostawały pod koniec pieczenia “blade”, podnieść temperaturę i/lub włączyć opiekanie z góry.)

Uwaga: Z upieczonych główek czosnku można wyciskać (jak z tubki!) wspaniały “krem czosnkowy”. Upieczone cytryny też warto chociaż w części wykorzystać do doprawienia sosu i mięsa.
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
•500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
•ok. 125g mąki ziemniaczanej
•1 jajko
•sól
•2 łyżeczki mąki pszennej
•10 dużych truskawek

Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko - nie wyrabiać za długo.

Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.

W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i "kulać" okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.

Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona