Przepis na jajka zapiekane na francuskim spodzie
Zupa w 20 minut, która smakuje lepiej niż w najlepszej restauracji?
Jest jesień, więc musi być zupa! Gęsta i rozgrzewająca. Masz jakieś obiekcje? Może przekonają Cię wyniki amerykańskich badań, według których osoby, które zaczynają kolację od zupy, konsumują mniej kalorii.
placuszki z cikinii- Szybkie przepisy / WSZYSTKOoKUCHNI.pl
Mule w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką.
Zupa afrykańska.
Dwie cebule oraz por obierz i pokrój. Warzywa podsmaż na dwóch łyżkach oliwy. Dodaj łyżeczkę curry, łyżeczkę zmielonego kminku oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Zalej dwiema łyżkami wody i duś kilka minut. Dodaj 50 dag pokrojonej kapusty, różyczki z połowy kalafiora, po dwa pokrojone pomidory i marchewki, łodygę selera naciowego. Zalej 1,5 litra gorącej wody i zagotuj. Wsyp łyżeczkę kolendry, pokruszony strączek chili i dodaj kawałek świeżego imbiru. Gotuj na małym ogniu 30–40 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, włóż mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz pół kostki warzywnej i jeszcze chwile pogotuj. Dopraw sosem sojowym i posyp posiekaną natką. Zjedz porcjami w ciągu dnia.
ZALETY: Ta zupa to prawdziwy skarbiec różnorodnych witamin i minerałów oraz błonnika. Pobudza przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczów, usuwa nadmiar wody z tkanek. Jej głównym składnikiem jest kapusta. 100 g tego smacznego warzywa dostarcza jedynie 22 kcal. Aby przyswoić kapustę, organizm zużywa więcej energii niż czerpie z pożywienia. Sięga więc do rezerw tłuszczowych. Proces ten wspomaga zawarta w warzywie witamina C. Pomocne w odchudzaniu są wszystkie składniki smacznej zupy, a wiec seler, papryka, cebula, pomidory oraz przyprawy, które pobudzają perystaltykę jelit i chronią przed wzdęciami.
BiteDelite – apetyczny blog kulinarny » Roladki z łososiem wędzonym i serkiem Philadelphia
Łosoś z zielonym pieprzem - przepis. Pyszny łosoś w kremowym sosie z zielonym pieprzem. #łosoś #danieglowne
Rustykalny kurczak
Składniki: (10 małych porcji)
10 udek (“pałek”) z kurczaka
2 główki czosnku
6-8 małych cebulek (u mnie dymka)
1 cytryna
2-3 łyżki pokrojonej w kostkę/paseczki wędzonki (u mnie 5 plasterków polędwicy łososiowej)
100 ml wytrawnego białego wina
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (i/lub tymianku)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyte i osuszone udka z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Główki czosnku dokładnie umyć, osuszyć i ściąć 1/4 z góry.
Do dużej miski włożyć udka z kurczaka, cebulki, cytrynę pokrojoną na ćwiartki/ósemki, obie główki czosnku, pokrojoną wędzonkę oraz posiekane zioła. Polać 2-3 łyżkami oliwy i wymieszać tak aby wszystkie składniki pokryły się cienką warstwą tłuszczu.
Wszystkie składniki ułożyć w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym (najlepiej tak aby na siebie nie zachodziły). Polać winem.
Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 60 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie sprawdzić czy udka (lub pozostałe składniki) nie rumienią się zbyt mocno. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę i/lub przenieść blachę na najniższy poziom. (Uwaga: Gdyby, na odwrót, udka pozostawały pod koniec pieczenia “blade”, podnieść temperaturę i/lub włączyć opiekanie z góry.)
Uwaga: Z upieczonych główek czosnku można wyciskać (jak z tubki!) wspaniały “krem czosnkowy”. Upieczone cytryny też warto chociaż w części wykorzystać do doprawienia sosu i mięsa.
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Skladniki:
•500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
•ok. 125g mąki ziemniaczanej
•1 jajko
•sól
•2 łyżeczki mąki pszennej
•10 dużych truskawek
Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko - nie wyrabiać za długo.
Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.
W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i "kulać" okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.
Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.