Jedzenie

77 inspiracji
TORT BEZOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I CZEKOLADĄ

Składniki na 4 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
130 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.
Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).
Krem z wiórkami czekolady:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
nasionka z 1 laski wanilii
3 - 4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.
Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.
Do dekoracji:
1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady
Smacznego :)
Bananowy shake na śniadanie ;) 2x banana 2x ice 1/2 szkl greek jogurt(with honey?) 1/2 szkl płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów
Sernik tiramisu na zimno


Zjawisko... Najlepszy sernik na zimno jaki udało mi się zrobić i zdecydowanie najlepszy, jaki kiedykolwiek i gdziekolwiek miałam okazję jeść. Delikatny, puszysty, smakujący jak włoski deser Tiramisu. W rankingu serników - absolutny faworyt.


Spód:

* 1 szklanka pokruszonych herbatników
* 1 kopiata łyżka cukru pudru
* 60 g stopionego masła


Masa:

* 500 g Mascarpone
* 500 ml kremówki 36%
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny


Do przełożenia:

* 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers
* 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy
* 1/2 szklanki rumu lub amaretto
* kakao



Ciasteczka mieszamy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Nie zwiększajcie ilości masła, nawet jeśli wyda się Wam, ze jest go za mało - dzięki temu spód nie będzie twardy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.

Kawę mieszamy z alkoholem i przelewamy do miseczki. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w kawie biszkopty. Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu. Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie wykładamy drugą część sera i uderzamy kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy startą czekoladą.
Drożdżówki świnki

Składniki:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
60g cukru
250ml mleka
60g masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
2 żółtka
1 łyżeczka mleka
marmolada (lub dżem)
czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)
Lukier:
1 białko
cukier puder

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4mm. Wykroić 20 krążków o średnicy 8cm i 10 krążków o średnicy 4cm. Z pozostałego ciasta wykroić uszy.
10 większych krążków ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć marmoladę, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim, dużym krążkiem i mocno skleić brzeg.


W małych krążkach, przeznaczonych na nos, zrobić dziurki. (Równo i łatwo da się to zrobić dużą, okrągłą końcówką do szprycy).


Żółtka rozkłócić z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować rozkłóconym żółtkiem i przykleić (dobrze przyciskając) do dużych krążków. (Szczególnie zwrócić uwagę na uszy, aby dobrze się trzymały).
Całe świnki posmarować pozostałym, rozkłóconym żółtkiem.
Ciasto można pozostawić jeszcze na 15min, do podrośnięcia. Jeśli jednak wycinanie zajęło nam dużo czasu i widzimy, że świnki są ładnie napuszone, możemy od razu je piec.
sernik cytrynowy
składniki:

na spód:
300 g ciasteczek digestive
75 g stopionego masła

masa serowa:
1 kg twarogu wiaderkowego
250 g cukru pudru
3 łyżeczki mąki
1 łyżeczka wanilii
skórka starta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty
3 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
na polewę:
150 ml kwaśnej śmietany
łyżka cukru pudru

wykonanie:

spód: ciasteczka kruszymy bardzo drobno, mieszamy ze stopionym masłem i wiskamy w tortownicę (24 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w temperaturze 180°c przez ok. 10 minut. wyciągamy z piekarnika i studzimy.

w tym czasie przygotowujemy masę serową i nagrzewamy piekarnik do 220°c.

masa: ser miksujemy przez ok. 2 minuty, stopniowo dodajemy cukier, a następnie mąkę, wanilię, skórkę z cytryny i sok. kiedy wszystko się wymiesza, dodajemy jajka, po jednym i dokładnie miksujemy. na koniec dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.

masę wykładamy na przestudzony spód i wstawiamy do piekarnika. po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°c i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.1 po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. kiedy temperatura opadnie wyciągamy sernik i kiedy całkowicie ostygnie, wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

polewa: Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozprowadzamy na schłodzonym serniku.
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek
- 1 jogurt grecki 400 g


Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.
Fantastyczny tort, smakujący jak pralinki Rafaello! Puszysty pyszny kokosowy krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone i chrupiące, lekko ciągnące blaty bezy migdałowej. Od dzisiaj jeden z moich ulubionych tortów bezowych :-). Dajcie się skusić!

Składniki na 3 blaty bezowe:

6 dużych białek
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki płatków migdałów

Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.

W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi migdałami.

Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 22 cm, zostawiając między nimi przerwę. Posypać płatkami migdałów.

Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż wyrośnięte.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem kokosowy:

2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
450 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu

Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę i mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić, do zgęstnienia masy. Dodać przesiany cukier puder, wiórki, likier, wymieszać do połączenia.

Ponadto:

płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji

Wykonanie

Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny.

Przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem z piłką. Blaty są najbardziej chrupiące po przełożeniu, kolejnego dnia miękną, ale tort jest nadal bardzo smaczny :-).
Mleczna krówka

Składniki

SKŁADNIKI: 6 paczek herbatników, mała puszka masy kajmakowej, 2 paczki delicji o dowolnym smaku.
MASA MLECZNA: 20 dag margaryny, 3/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, 400 g mleka w proszku.
Przygotowanie

Margarynę zagotować z cukrami oraz zwykłym mlekiem. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Na blasze o wym. 20x25cm wyłożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wylać połowę masy mlecznej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową, położyć herbatniki, wyłożyć resztę masy mlecznej, ułożyć delicje. Ciasto dobrze schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona