Przepisy placki, naleśniki

26 inspiracji
1 obserwujący
Fit placuszki z cukinii i marchwi - Po Prostu Pycha

Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 7
Składniki:

1 większa cukinia
1 większa marchewka
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła GHEE (Kuchnie Świata)

Krok 1

Marchew oraz cukinię ścieramy an tarce o grubszych oczkach. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.

Krok 2

Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.

Krok 3

Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Smacznego!
Rewelacja! Mój Mężczyzna jest tym daniem zachwycony! Pyszna tortilla z kurczakiem.
Krokiety pieczarkowe, zapieczone z serem

mleko [0.5 l] (jakie kto lubi, ja używam 2%)
jajka [1 szt.]
mąka (do zagęszczenia ciasta, wg gustu)
sól
pieprz
pieczarki [0.5 kg]
cebula [2 szt.]
ser żółty [100 g] (najlepiej pikantny)
oregano
olej (do smażenia)

Ciasto naleśnikowe:
Wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy mąki, np. pół szklanki - mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki i mieszamy - i tak do skutku.
Jeśli będzie trochę za rzadkie, nic strasznego się nie stanie. Jeśli za gęste - naleśniki będą grube. Ogólnie żadna tragedia.

Proponuję nie bać się, nie kombinować z oliwą, wodą i żadnymi innymi cudami, dobra mąka i już. Ciasto odstawić na 15-20 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię, kapnąć kroplę oliwy i smażyć.
Nigdy w życiu nie zmarnował mi się ani jeden naleśnik, nawet ten pierwszy, który się niby nigdy nie udaje. Bzdura - jeśli mamy dobre ciasto i sobie postoi, odpocznie, naleśnik uda się zawsze.

Pieczarki myjemy, kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Solimy lekko, żeby oddały wodę. Jeśli ją już usmażone, a woda odparowała, dodajmy cebulkę drobno pokrojoną. Pieprzymy całość. Gdy cebulka się zeszkli a płyn, który z niej wyciekł odparuje - mamy gotowy farsz.
/Można dowolnie modyfikować, dodać pietruszki zielonej, szynki parmeńskiej w drobnych kawałkach - co komu przyjdzie do głowy./

Nakładamy farsz na każdy naleśnik, na jego środek dokładnie, na płasko, zostawiając wolne przestrzenie wokół. Zakładamy bok lewy i prawy, po czym zwijamy od dołu do góry. Klasyka. :)

Układamy krokiety w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, posypujemy startym serem, oregano i zapiekamy w piekarniku, aż się ser roztopi i zacznie bulgotać... w temp. 200 stopni. Parę, paręnaście minut.
ChilliBite.pl - motywuje do gotowania! Świetne przepisy, autorskie zdjęcia i dobra energia :): Krokiety z mięsem - boskie!
Masz wolny kwadrans? Zrób tę przekąskę! DomPelenPomyslow.pl


500g mielonych piersi z kurczaka
2 łyżki świeżo wyciśniętego czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
2 szklanki siekanej kapusty
1 szklanka siekanej marchwi
1 zielona cebula w plasterkach
2 łyżki mąki
łyżka wody
1 litro oleju do smażenia
ciasto francuskie gotowe ze sklepu
Najpierw przygotujemy farsz. Mielonego kurczaka, imbir, czosnek mieszamy i podsmażamy aby się zarumienił. Dodajemy odrobinę kapusty, marchwi, cebulę i mieszamy aby połączyć składniki i przez 5 minut trzymamy na małym ogniu.

W małej misce mieszamy mąkę i wodę, z której zrobi się pasta do zawijania naszych kurczakowych sajgonek.

Bierzemy rolkę ciasta i nakładamy farsz, a następnie zawijamy tak jak sajgonki. Brzeg łączymy naszą pastą z mąki aby się nie rozklejały.
Błyskawiczne racuszki serowe

Składniki:
300 g sera "wiaderkowego" lub 2 opakowania (po 150g każde) waniliowego serka homogenizowanego (Danio)
4 jajka
2 łyżki cukru (pominąć - jeśli używamy serka Danio)
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 szczypty soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
ew. 2-3 łyżki mleka lub maślanki
dodatkowo do serwowania np.: cukier puder lub ulubiona konfitura, ew. sezonowe owoce

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z cukrem w misce (rózgą), dodać ser oraz pastę waniliową i szczyptę soli - wymieszać. Stopniowo dodawać dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki mleka.
Smażyć na małym (!) ogniu, kładąc po łyżce ciasta (racuszki mocno wyrastają). Ja nawet nakryłam patelnię podczas smażenia pokrywką, aby mieć pewność, że w środku ciasto nie będzie surowe.
Krokiety z farszem z kurczaka i suszonych grzybów:



Składniki:

na 12 krokietów

Ciasto naleśnikowe:

300 ml mąki
2 jaja
1 łyżeczka soli
500 ml mleka
2 łyżki oleju
Farsz z kurczaka

500 g mięsa z gotowanego kurczaka, waga bez kości
150 g białej kapusty
1 cebula
10 g suszonych grzybów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietanki
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Panierka:

200 ml tartej bułki
3 jajka, roztrzepane i lekko posolone
olej do smażenia



Wykonanie:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem na 10 minut. Odlej wodę, pokrój w kostkę.
Białą kapustę pokrój na drobno. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj kapustę. Smaż dopóki kapusta nie będzie miękka. Podlej wodą od czasu do czasu.
Na drugiej patelni usmaż grzyby wraz z pietruszką.
Mięso kurczaka zmiel maszynką do mięsa. Dodaj grzyby z pietruszką, cebulę z kapustą, śmietankę i zrób farsz. dopraw solą i pieprzem.
Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Na malej patelni usmaż 12 naleśników. Na każdy naleśnik nałóż farsz, zawiń brzegi i zwiń w rulon.
Zamocz krokieta w jajku, a potem obtocz w bułce. Smaż powoli na oleju, aby krokiety ładnie się zrumieniły, po obu stronach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona