Chow mein z kurczakiem i warzywami
Składniki, 2 porcje:
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 ząbki czosnku
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 marchewki (niezbyt dużej)
• 1/2 czerwonej papryki
• ok. 10 strąków groszku cukrowego (świeżego lub mrożonego)
• szczypiorek (biała i jasnozielona część z 1 pęczka)
• 100 g makaronu Mie (pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów)
• 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
Przygotować warzywa: czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 1,5-2 minuty). Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.
Kurczak z serem w cieście francuskim
(na 2 porcje)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
2 małe lub średnie filety z piersi kurczaka,
3-4 plasterki sera camembert,
przyprawa do kurczaka,
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania),
1 łyżeczka sezamu do posypania/słonecznika
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i 1 łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na każdej połówce położyć na środku kurczaka. Obłożyć serem. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub słonecznikiem
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Bułeczki ziołowo-czosnkowe
-
Składniki na 16 niewielkich bułeczek:
225ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki drobnego cukru
2 łyżeczki soli
450g mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna)
30g roztopionego masła
1 jajko
Składniki na nadzienie:
50g bardzo miękkiego masła
2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam)
4 ząbki czosnku
ulubione zioła
odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm.
Nadzienie:
Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.
Bułeczki:
Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia). Na końcu posypać startym serem żółtym.
Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.
Tarta szpinakowa na pieczonych ziemniaczkach - Inspirujące obrazki - Spryciarze.pl
Tortilla zapiekana pod beszamelem
Przepis na studencką pizzę z patelni...
Quiche z bakłażanem, pomidorami, papryką, fetą
Składniki: na kruche ciasto
125g mąki pszennej
100gr lodowatego masła
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 żółtko
Składniki: na farsz
1/2 bakłażana
2 obrane ze skórki pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
1/2 kostki sera fety
125g startej mozzarelli lub innego żółtego sera
1/2 pęczka zielonej pietruszki
garść świeżego oregano
125ml śmietanki 30%
3 jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220', blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać pokrojony w plastry bakłażan i paprykę pociętą na paski, oprószyć solą, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Pomidory i fetę pokroić w kostkę, pietruszkę i oregano posiekać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut, następnie schłodzić i na wierzch układać bakłażan w plastrach, paprykę, pomidory oraz kostki fety. Posypać wszystko posiekaną pietruszką. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać startą mozzarellę lub inny żółty ser i zalać wierzch, posypać pokrojoną ukośnie papryczkę chili i piec 30 minut.
Smacznego :)