cooking

12 inspiracji
Naleśnikowe kolorowe szaszłyczki dla dzieci

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 10
Składniki

ciasto:
mąka 3 szklanki
mleko 2 szklanki
woda niegazowana 2 szklanki
Jajko 2 sztuki
dodatki dla uzyskania kolorów ciasta:
kurkuma + cynamon (mielone) 2 łyżki
koncentrat barszczu czerwonego 2 łyżki
kakao naturalne extra ciemne 2 łyżki
farsze:
dżem truskawkowy połowa słoiczka
nutella 6 łyżek
serek waniliowy homogenizowany 250 gramów
banan dojrzały 2 sztuki

Smaczne kolorowe szaszłyki dla dzieci - różne nadzienia, smak jak z bajki....
Etapy przygotowania

1.
Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na cztery części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 3 łyżek) - mieszamy. Czwartą część pozostawiamy bez dodatków. Cztery kolory ciasta w miseczkach odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".

2.
Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.

3.
Naleśniki czerwone smarujemy rozgniecionymi bananami, naleśniki kakaowe serkiem waniliowym, naleśniki żółte nutellą, a naleśniki zwykłe dżemem truskawkowym.

4.
Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na kilka części. Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
PLACUSZKI SZPINAKOWE...mniam


1 paczuszka mrozonego posiekanego szpinaku
1 jajko ( całe)
2 białka
1/4 cebuli
1/2 startej kostki sera może być nawet kupiony starty
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
2 zabki czosnku ale czosnek dać według uznania
Okrychy chleba czy bułki dać według uznania

Lepimy jak normalne mielone smazymy 6minut ;)
Zielone koktajle dają witaminowego kopa naszemu organizmowi. W sam raz, by w końcu przegonić zimę!

Powitaj wiosnę w rewelacyjnej formie - smukła, tryskająca energią i szczęśliwa. Oprócz przyzwoitego shoppingu (nie ma lepszego leku na przesilenie niż odrobina nowych kolekcji i dwie pary butów), potrzebujesz:

1 szklankę zielonych winogon bez pestek, 1 szklankę młodego szpinaku, 1/2 szklanki lodu, 1/4 szklanki mleka kokosowego

Mleko kokosowe, winogrona i szpinak zmiksuj w blenderze. Dodaj lód i miksuj na gładki zielony koktajl. Pij codziennie rano, do lekkiego śniadania albo... zamiast!
Wiosna? Trzeba schudnąć! Tylko jak? Jedząc rozsądnie, wybierając owoce i warzywa oraz unikając tłustych przekąsek. Co pozostało? Pyszne owocowo-warzywne smoothies!

Potrzebujesz: 1/2 ogórka, 1 małe jabłko, najlepiej kwaskowate, 3 łodyżki mięty, 1 szklankę szpinaku, 1 łyżkę miodu, 5 kostek lodu, 1-2 szklanki wody (z wysoką zawartością wapnia), 2 łyżki siemienia lnianego, garść migdałów

Ogórka i jabłko pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera i zmiksuj ze szpinakiem, miodem, miętą, siemieniem lnianym i migdałami. Dodaj kostki lodu. Zmiksuj na gęstą masę.

Rozcieńcz wodą (ilość zależy od gęstości- wolisz gęsty koktajl, dodaj tylko szklankę wody) i miksuj jeszcze chwilę. Pij codziennie na drugie śniadanie albo lunch.
ZIELONY KOKTAJL: Dziewczyny z NY oszalały na jego punkcie!

Mieszkanki Big Apple mają obsesję na punkcie zdrowych koktajli - rano do blendera wrzucają zielone warzywa i owoce.

Amerykanki zaczynają dzień od koktajli. Koniecznie zielonych i napakowanych witaminami. Najnowszym przebojem jest ten na bazie sałaty rzymskiej i świeżego szpinaku. Do tego woda mineralna, jabłka, imbir i pietruszka.

Dla smaku dodajemy cytrynę i banana. Całość miksujemy na gładko i wypijamy duszkiem. Koktajl nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest witaminową i energetyczną bombą, która postawi cię na nogi i da energię do działania na cały dzień!
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM.

Składniki:

makaron [1 op.]
pierś kurczaka [0.5 kg]
szpinak [1 op.] (ilośc zależy od upodobań 1/2 - 1)
serek topiony [2 op.] (śmietankowy)
czosnek granulowany [1 kostka] (wedle uznania)
bazylia [1 pęczek] (wedle uznania)
majeranek [1 pęczek] (wedle uznania)
mleko [0.5 szklanki]
ser żółty [1 kostka]
sól [1 szczypta]
pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut od zagotowania się wody (al. Dente). Pierś z kurczaka kroimy i podsmażamy na oliwie przyprawiając pieprzem, solą, bazylią i majerankiem. Rozmrażamy w garnku szpinak z dodatkiem czosnku. Do garnka wlewamy odrobinę wody, następnie dodajemy mleko i czekamy do podgrzania się mleka (nie zagotowania!) i dodajemy serek. Doprawiamy bazylią, czosnkiem, pieprzem i majerankiem – czekając aż sos przyjmie jednolitą strukturę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut aby sos zgęstniał.

Całość układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno:
I. Większość makaronu
II. Szpinak
III. Odrobina sosu
IV. Pierś z kurczaka
V. Reszta sosu (obficie)
VI. Reszta makaronu
VII. Posypujemy starkowanym serem

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut (do momentu roztopienia się sera).
niebo na talerzu: Sałatka z brokułami i serem feta

Składniki:

- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- mały, gęsty jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek lub dwa czosnku
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz




Brokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
(b. krótko gotuj) ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia. Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona